2. Jeugd

Doelen en financiën

We willen zo veel mogelijk kinderen een kansrijke start geven. We versterken kwetsbare kinderen (en ouders/verzorgers) in de eerste 1.000 dagen van hun leven.

  • We breiden de Baby-Oudergroepen uit naar tenminste zeven groepen op jaarbasis zodat dit een standaard aanbod wordt in de preventieve sociale basis voor jonge (en kwetsbare) gezinnen.
  • We zetten het Ouder-Kind café voort. Het Ouder-Kind café biedt een laagdrempelige ontmoetingsplek voor jonge gezinnen. Ook wordt ingezet op voorlichting rondom opvoedthema’s zoals voeding, slapen, bewegen etc.  
  • We zetten in op het verbinden van armoedebeleid en de Kansrijke Start aanpak om de kwetsbare doelgroep met geldzorgen en/of armoede problematiek extra te ondersteunen.
  • We herijken de regeling Sociaal Medische Indicatie zodat deze ondersteuning bereikbaar en betaalbaar blijft voor de gezinnen die het nodig hebben.

We versterken het opvoedklimaat rond gezinnen, in wijken en scholen.

  • In 2023 is het beleidsplan onderwijsachterstandenbeleid herzien. We geven dit nieuwe beleid verder vorm in de uitvoering.
  • We stellen een ontwikkelagenda onderwijs op met primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. We organiseren betere aansluiting onderwijs met jeugdhulp voor meer inclusief onderwijs en uitstroomprofielen richting vervolgonderwijs of werk.
  • Binnen het Voortgezet Onderwijs versterken we zorgteams op school, verbinden we onderwijs, jeugdhulp en lokale teams. Bij het voortgezet speciaal onderwijs (vso) organiseren we collectieve financiering van Zorg binnen onderwijs (zbo). We zorgen voor borging en doorontwikkeling regionale aanpak Jongeren naar school of werk o.a. door voorkomen van schooluitval van mbo-studenten of door voldoende inzet van zorg.

We zorgen dat de mentale veerkracht van kinderen en gezinnen wordt versterkt zodat ze eigen regie kunnen voeren over hun leven, gezin en gezondheid en actief deel nemen aan de maatschappij.

  • We ondersteunen huisartsen bij de verwijzing naar jeugdhulp via de Ondersteuner Jeugd en Gezin.
  • We zetten ons in de regio samen in voor kundige lokale teams. We vertalen de  Hervormingsagenda opgaven naar een meerjarig ontwikkelplan voor het Sociaal Team.
  • Goed onderwijs en kinderopvang vormen de beste preventie. We formuleren een nieuwe opdracht voor het ondersteuningsteam 4-12 jaar via o.a signaleren van (opvoed)problematiek bij de basisscholen en kinderopvang op de Kindcentra.
  • We implementeren de STORM -aanpak depressiviteit (programma tegen zelfdoding) onder jongeren in het voortgezet onderwijs onze regio.

We ondersteunen kinderen en gezinnen bij gezond en veilig opvoeden en opgroeien met passende (specialistische) ambulante jeugdhulp indien nodig.

  • Het ambulant jongerenwerk in de gemeente Beuningen zet zich verder in op de activering van jongeren lokaal en in de regio en de 8 actiepunten die genoemd zijn in de kaderstelling voor het jongerenwerk.
  • De regionale contracten van de ambulante jeugdhulp lopen af eind 2024. Regionaal werken we samen aan de nieuwe inkoop en contractafspraken voor ambulante jeugdhulp. We blijven samen met het regionaal ondersteuningsbureau (ROB) sturen op de realisatie van contracten en het uitvoeren van kwalitatief goede ambulante hulp.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om lokaal in te zetten op de doorbraakmethode zoals ontwikkeld door het Instituut Publieke Waarden (IPW).

We versterken jeugdigen en gezinnen zodat er minder kinderen in verblijf opgroeien en als dit moet dan in gezinsvormen en zo kort mogelijk.

  • In 2024 starten we regionaal met de nieuwe inkoop voor jeugdhulp met verblijf, aansluitend op de landelijk gehanteerde term specialistische jeugdhulp. Dit is het geheel van ambulante gezinsbehandeling, pleegzorg, gezinshuizen en residentiële jeugdhulp.
  • We werken op provinciaal niveau (de zeven Gelderse Jeugdhulpregio’s) samen op de Essentiële Jeugdhulpfuncties. Doel van bovenregionale samenwerking op G7 niveau is het borgen van de beschikbaarheid, kwaliteit, betaalbaarheid en transformatie van hoog-specialistische jeugdhulpvoorzieningen.
  • We zetten de wervingscampagne voor pleegzorg en steungezinnen voort. We geven doorlopend aandacht aan pleegzorg omdat pleegzorg als gezinsvorm een belangrijke positie in het zorglandschap inneemt als alternatief voor open en gesloten groepen.

We zorgen dat kinderen en volwassenen zo veel mogelijk in een veilige thuissituatie kunnen leven.

  • Complexe en onveilige situaties rond kinderen en jongeren worden besproken in het Regionaal Expert Team (RET) met deelname aan de Jeugdbeschermingstafel relevante casussen.
  • Complexe scheidingen leiden tot ontwikkelingsbedreigingen bij kinderen, onveiligheid en kindermishandeling.  Er is in 2023 gestart met het Regionaal Expertise Project (complexe) Scheidingen (REPS). In 2024 wordt de samenwerking en werkwijze tussen het REPS en het Sociaal Team verder ontwikkeld en volgt regionaal een besluit over het vervolg.
Deze pagina is gebouwd op 10/05/2023 11:07:03 met de export van 10/05/2023 10:52:17