We willen de onderlinge verbondenheid in kernen en wijken bevorderen (samenredzaamheid).
- We stellen acties op voortvloeiend uit het project omgeving Aalsterveld en Olden Tempel (inclusieve wijk) om de onderlinge verbondenheid te bevorderen. We doen onderzoek naar de wensen en ideeën van kwetsbare ("vergeten") inwoners in relatie tot de directe omgeving.
- We creëren ontmoetingsplekken en organiseren activiteiten via een netwerk (of corporatie) in kwetsbare buurten met de inwoners.
We hebben een sterke sociale basis die aansluit op de situatie en ondersteuningsvraag van onze inwoners.
- We geven uitvoering aan de doelstellingen en acties uit het lokale plan van aanpak GALA samen met lokale professionals in de eerstelijnszorg, welzijn en sport.
- We bereiden ons voor op de regionale inkoop van Wmo maatwerkvoorzieningen 2025, als vangnet indien alle voorliggende ondersteuning niet het gewenste resultaat geeft. Inzet is passende kortdurende ondersteuning als het kan en zwaardere ondersteuning als het moet.
- We werken de gemaakte afspraken over regionale samenwerking voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang verder uit. We zorgen voor een regionale begroting, zodat per 2024 de centrumgemeente Nijmegen zijn rol kan blijven vervullen en de zorg aan de inwoners van Beuningen wordt gecontinueerd.
- We blijven de ontwikkeling rondom wonen en zorg volgen. In 2024 zetten we gericht in op huisvesting van aandachtsgroepen met een hulpvraag en de (groeiende groep) ouderen die vorm krijgt in de regionale woonzorgvisie. Aandachtgroepen zijn verder statushouders, die ook zijn aangewezen op betaalbare woonruimte.
Versterken van mentale weerbaarheid en veerkracht van onze inwoners.
- We gaan door met Welzijn op recept. Hierbij ligt de nadruk op het welbevinden van mensen door samen met de welzijnscoach te onderzoeken naar passende activiteiten in plaats van medicijnen. De huisarts verwijst hierbij naar de welzijnscoach. We willen meer verwijzingen en meer ketenaanpak.
- Het subsidiëren van Pro Persona Connect, RIBW, Perspectief en Ixta Noa, o.a. voor het bespreekbaar maken en normaliseren van mentale problemen en eenzaamheid door een collectief preventie aanbod en campagne.
- Het faciliteren van een team Wijk ggz en inzet op consultatie & advies en kortdurende interventies. We werken in 2024 verder in aansluiting op het Sociaal Team met het wijkGGZ-team aan een netwerk voor mensen met psychische kwetsbaarheid die zelfstandig wonen.
- We voeren de Wet verplichte GGZ uit in samenwerking met ketenpartners voor de en regiogemeenten in Gelderland-Zuid. Deze werkwijze zetten we in 2024 door.
- Het aansluiten bij de regionale samenwerking rondom sluitende aanpak met een psychische kwetsbaarheid en de ontwikkelingen rondom IZA.
Zowel inwoners als professionals weten de weg te vinden naar informatie en advies, maar ook naar o.s. (voorliggende) ondersteuning en activiteiten
- We onderzoeken of we bepaalde vrij toegankelijke ondersteuning missen in Beuningen en waar behoefte aan is. Zo wordt er gewerkt aan een digitale sociale kaart voor inwoners en professionals voor vragen over o.a. opvoeden, invullen van formulieren, administratie, omgaan met geld, informatie over maatjesprojecten, (welzijn)activiteiten, ontmoeting en ondersteuning sociaal domein breed.
Inwoners zijn zich bewust van de betekenis van een gezonde leefstijl.
- We gaan door met de inzet op gezond gewicht en roken zoals in het lokaal preventieakkoord benoemd.
- We blijven inzetten op de gecombineerde leefstijlinterventies.
We zetten in op vitale ouderen en hun mantelzorgers
- We ontwikkelen een ketenaanpak voor valpreventie.
- We bezien de rol van het vrijwilligerssteunpunt (Stichting Perspectief) om mantelzorgers te ondersteunen bij hun taak om overbelasting te voorkomen, met het oog op de afname van mantelzorgers.
- We willen o.a. via de werkgroep Dementievriendelijk Beuningen meer verschillende indicatieloze dagbestedingsvoorzieningen inzetten, omdat deze bijdragen aan het zo lang mogelijk zelfstandig wonen van ouderen, óók jongdementerenden.
- Samen met partners organiseren we een bijeenkomst voor ouderen over vitaliteit en langer zelfstandig thuis blijven wonen en werken we aan de informatievoorziening voor ouderen rondom vitaliteit en wonen.
We houden overzicht (grip) op het sociale domein door voortijdig in te spelen op ontwikkelingen (trends).
- We monitoren met het sociaal team in samenwerking met het Regionaal Ondersteuning Bureau (ROB) de in-en uitstroom, indicaties en toe en afname/duur en vormen van ondersteuning. Ook de zorgaanbieders worden met de nieuwe inkoop strakker gemonitord op de te behalen resultaten.
- Regionale inkoop Wmo, ambulante begeleiding, dagbesteding, Beschermd Wonen 2025 : In 2023 en 2024 vinden de voorbereidingen en inkoop plaats van ambulante begeleiding, (arbeidsmatige) dagbesteding Wmo, kortdurend verblijf, Beschermd Wonen, Beschermd Thuis en tijdelijk verblijf LVB 18+. Dit wordt één aanbestedingstraject met o.a. de focus op : versterking eigen veerkracht en sociaal netwerk; het gewenste resultaat behalen met oog voor kostenbewustzijn, preventie voor curatie, inzetten op zo licht mogelijk als kan en ze zwaar en kort als het moet (tijdelijkheid) en spelen we in op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ook is er focus op de inzet van ervaringsdeskundigheid en het doel om administratiedruk voor aanbieders, gemeenten en cliënten te verlagen.
- Om de hoge instroom van cliënten met Ggz-problematiek in de Wet langdurige zorg (Wlz) tegen te gaan is landelijk met diverse partijen de afspraak en inspanning om de instroom met twintig procent te beperken. Deze afspraak is er om een tariefmaatregel in de Wlz en een uitname uit het gemeentefonds te voorkomen. Per zorgkantoorregio wordt een analyse gemaakt voor een regioaanpak met best passende zorg en ondersteuning. Dit voor mensen die langdurige ondersteuning behoeven op het snijvlak van Wlz en Wmo. De verwachting is dat eind van het jaar meer duidelijkheid komt over de uitkomsten hiervan en de gevolgen voor ons beleid.
Verbeterde aansluiting van de speciale ondersteuning voor statushouders op algemene voorzieningen
- Statushouders die in de gemeente komen wonen krijgen maatschappelijke ondersteuning en nemen deel aan het inburgerings- en participatieaanbod om hen zo snel mogelijk te laten integreren, zodat zij daarna kunnen deelnemen aan de bestaande algemene voorzieningen op het gebied van participatie.
- We passen het algemene participatieaanbod aan op het speciale ondersteunings- en inburgeringsaanbod en op de mogelijkheden van de statushouders. We ontwikkelen een plan van aanpak voor o.a. taallessen,waarmee we het ondersteunings aanbod beter afstemmen op de nieuwkomer.