5. Omgeving

Doelen en financiën

Aantrekkelijk wonen
Om te werken aan een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat gaan we in 2024 werken aan de volgende doelstellingen:

1. Perspectief en kwaliteit

  • Er wordt begonnen aan het Omgevingsprogramma Woningbouw 3.0 (Beuningen-Noord/Oeverwallen). Hierin komen de kwalitatieve en kwantitatieve kaders en randvoorwaarden voor de nieuw te realiseren woningen te staan. Vergroten we de kansen een passende woning te vinden door aandacht te hebben voor en perspectief te bieden aan onze inwoners. We zetten extra in op jonge starters, senioren en bijzondere doelgroepen. Daarvoor zorgen we ervoor dat minimaal 50% van de woningen in de betaalbare en sociale categorie (goedkope koop, sociale huur, goedkopere huur) vallen.
  • Er wordt onderzocht of het haalbaar is binnen de gebiedsontwikkeling Winssen-Zuid en mogelijk andere locaties, in samenwerking met de woningcorporatie, op korte termijn tijdelijke woningen te realiseren.
  • Het realiseren van de woningbouwopgave vraagt naast het Omgevingsprogramma Woningbouw ook personele inzet en een doorontwikkeling van de organisatie. Om het projectmatig werken door te ontwikkelen is er naast een structureel bedrag ook incidenteel ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld om in de informatiebehoefte van organisatie en raad te kunnen voorzien.
  • Daarnaast handelen we principeverzoeken af volgens het reguliere proces. Vanwege de groei van het aantal principeverzoeken is het stroomlijnen van het behandelen van deze verzoeken noodzakelijk. Het college heeft besloten aan de hand van een aantal toetsingscriteria te prioriteren. Daarnaast kijken we naar het optimaliseren van het reguliere proces.

2. Openbare ruimte

  • Met een planmatige aanpak die passend is bij de Beuningse schaal borgen we de kwaliteit van onze openbare ruimte. Ook meldingen over de openbare ruimte handelen we af via ons reguliere proces van meldingssysteem, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden.
  • Waar mogelijk ondersteunen we onze inwoners met het creëren van een prettige, groene en klimaatbestendige openbare ruimte, bijvoorbeeld door  te ondersteunen bij buurtinitiatieven, het verstrekken van subsidies voor afkoppeling van regenwater en Operatie Steenbreek. We streven ernaar dat de gehele subsidiepot voor afkoppelen wordt benut  in 2024

3. Veilig bereikbaar

  • We stimuleren actieve verplaatsingen; per fiets of te voet. Hiervoor is enerzijds een goede infrastructuur van belang. Anderzijds is ook het juiste gebruik van deze infrastructuur noodzakelijk, om tot veilige verplaatsingen te kunnen komen. De komende periode zetten we hierop in met onder andere gedragscampagnes (Fietsverlichtingscampagne, MONO), verkeerseducatieprojecten voor kinderen (High Five) en opfriscursussen voor ouderen (Doortrappen).
  • Ook werken we in 2024 aan het ontwerp voor een veiligere fietsverbinding op bedrijventerrein de Schoenaker. Daarnaast blijven we inzetten op buurtcampagnes en doen we (kleinschalige) infrastructurele aanpassingen op risicolocaties, waarbij we ondersteund worden met een landelijke subsidie. Denk hierbij aan de aanleg van kruispuntdrempels of wegversmallingen nabij schoolomgevingen.
  • Nieuwe woongebieden sluiten we veilig aan op bestaande infrastructuur. De aansluitingen (kruispunten) passen we waar nodig aan om kruisende of samenvoegende verkeersstromen zo veilig mogelijk te maken. We willen goede alternatieve aanbieden om het gebruik van de auto onaantrekkelijker te maken. Naast verplaatsingen per fiets en te voet wordt ook gebruik van het openbaar vervoer vanuit nieuwe woonwijken toegankelijke(re) optie. Dit door aanleg van goede loop- en fietsverbindingen naar bushaltes toe.
  • Aan de slag met het mobiliteitsplan op basis van de Mobiliteitsvisie zoals deze is voorgelegd aan de raad.

Zuinig op ons klimaat
Om te werken aan de doelstellingen om te komen tot een fijne en gezonde leefomgeving en daarmee zuinig te zijn op ons milieu en klimaat gaan we het volgende doen:

1. Klimaateffecten

  • In het vastgestelde beleidsplan Water en Riolering Beuningen 2023-2027  ligt de focus op een integrale aanpak op het gebied van water en riolering. Alleen op deze manier houden we ons watersysteem haalbaar en betaalbaar. Er is structureel aandacht  voor een waterrobuuste en klimaatbestendige woon- en leefomgeving.

In 2024 richten wij ons op:

  • Vervanging van gemengde rioolstelsels voor gescheiden rioolstelsels.
  • De woningbouwplannen  Winssen-Zuid en Ewijk zuid hebben effect op het bestaande rioolstelsel. Dit zal moeten worden aangepast zodat er toereikende openbare infrastructuur (wegen en riolering) ontstaat. In 2024 start de voorbereiding van het project Kennedystraat oost (rioolvervanging en aanleg HWA-riool).
  • Medio 2024 willen we gemaal van de parken aanpassen. Met deze aanpassing voeren we minder regenwater af naar de rioolzuiveringsinstallatie en vangen we meer regenwater op in de Beuningse Plas;
  • Het stellen van eisen aan waterafvoer en waterberging op particulier terrein waarbij wij het afkoppelen van hemelwater op eigen terrein stimuleren.
  • Voor Winssen  maken we een integraal plan van aanpak voor de openbare ruimte van het dorpshart (waarin het Van Ghentplein) waarbij wij de wensen van Winssen afwegen tegen de technische randvoorwaarden vanuit wegen, riolering en groen.   Zo werken we op een efficiënte manier aan een gezondere leefomgeving.
  • Daarnaast wordt blijvend aandacht besteed aan operatie Steenbreek samen met onze groene partners.

2. Energietransitie

  • We hebben de Energievisie Energiek Beuningen geëvalueerd en weten waar we staan om onze ambitie te realiseren om in 2040 energieneutraal te zijn. Mede op basis van de evaluatie stellen we ook een nieuw beleidsprogramma op voor een vernieuwde Energievisie. Dit programma bevat:
    • diverse thema’s en onderwerpen op basis van de oude Energievisie en ontwikkelingen en opgaven die we hebben als gemeente.
    • de basis voor de uitvoering van projecten de komende jaren.
  • Verder starten we met het uitvoeren van grootschalige maatregelen voor het verduurzamen van woningen vanuit Nationaal Isolatie Programma met Rijksgelden.
  • We gaan verder met het uitwerken van de sporen van de Transitievisie Warmte. In 2024 weten we of er een warmtenet in de gemeente Beuningen komt.

3. Milieubeleid

  • Er is een begin gemaakt om nieuw beleid te vormen voor milieuthema’s die zijn benoemd in de ambities van de Omgevingsvisie.
  • We besteden aandacht aan thema’s die helpen een schone en meer duurzame leefomgeving te creëren met duidelijke richtlijnen en normen waaraan ruimtelijke ontwikkelingen getoetst kunnen worden. Het uitvoeringsprogramma van het Schone Lucht Akkoord speelt hierin een rol.
  • De resultaten van het geuronderzoek op TPN-west zullen worden vertaald, bijvoorbeeld door de geurcontouren op te nemen in beleid.
  •  In 2024 gaan we aan de slag om, onder andere met de hierboven genoemde onderdelen, een integraal milieubeleidsplan op te stellen.

4. Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen

  • In regionaal verband  hebben we ons gecommitteerd aan de Woondeal 2.0. We werken daarom mee aan de ambitie om in 2025 25% van de toegepaste materialen circulair of herbruikbaar te maken. Daarvoor is het programma Conceptueel Circulair Bouwen in regionaal verband opgesteld waar we ambtelijke inzet voor gaan leveren.
    • Een eerste stap is om de circulaire impactladder toe te gaan passen in de gemeente. Samen met en in de regio geven we uitvoering aan het programma om onze woningbouw en de sector te verduurzamen.
  • We zoeken daarnaast actief de verbinding met ander intern beleid voor een duurzame leefomgeving zoals klimaatadaptatie, natuur en milieu.

5. Afval

  • Gemeente Beuningen voldoet met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 65 kg per inwoner per jaar ruimschoots aan de landelijke VANG-doelstellingen 2020 (Van Afval Naar Grondstof). In het vernieuwde Uitvoeringsprogramma VANG voor de periode 2021-2025 zijn de normen voor het afvalscheidingspercentage los gelaten. Het accent komt sterker te liggen op hoogwaardigere ingezamelde grondstofstromen en op afvalpreventie. De focus moet dus verbreed moeten worden van kwantiteit (kilo’s) naar ook kwaliteit (stromen met zo min mogelijk vervuiling) en daadwerkelijke recycling.
  • Om hieraan uitvoering te geven is een Plan van aanpak Kwaliteit van Grondstoffen gestart in samenwerking met de Dar en de regiogemeenten. Om afkeur van Plastic+ zoveel mogelijk tegen te gaan vervolgen we het intensieve communicatietraject en voeren we controles uit op de kwaliteit van het Plastic+ dat word aangeboden via de containers. We gebruiken hiervoor de kennis die is opgedaan bij nulmetingen in de hele gemeente en voeren op basis hiervan meer gebiedsgerichte acties uit.
  • We starten een pilot met containertuintjes om bijplaatsing van afval bij de ondergrondse containers tegen te gaan. We monitoren voorafgaand aan de pilot de bijplaatsing op de vooraf geselecteerde locaties zodat we het effect van de containertuintjes kunnen bepalen. Voor het onderhoud van de containertuintjes zoeken we omwonenden of instellingen die zich hiervoor willen inzetten.
  • We onderzoeken samen met Dar de mogelijkheden om de wekelijkse inzameling van gft-afval in de zomermaanden te continueren. Door personele onderbezetting bij Dar staat voortzetting hiervan onder druk.

Werken met de Omgevingswet

  • Om te kunnen werken met de nieuwe instrumenten onder de Omgevingswet moeten we digitaal zijn aangesloten op het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO), moeten we kennis en vaardigheden hebben van de instrumenten en onze processen goed hebben ingericht. In 2024 werken we hieraan door.
  • Om een initiatief te faciliteren kan een wijziging van een (buitenplanse)omgevingsplanactiviteit (B)OPA) worden uitgevoerd dan wel een  wijziging van het omgevingsplan.
Deze pagina is gebouwd op 10/05/2023 11:07:03 met de export van 10/05/2023 10:52:17