Aantrekkelijk wonen
Om te werken aan een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat gaan we in 2024 werken aan de volgende doelstellingen:
1. Perspectief en kwaliteit
Er is krapte op de woningmarkt, niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Beuningen wil substantieel meer woningen bouwen om de druk op de woningmarkt te verminderen. Dit doen we primair voor onze inwoners en ook voor de regio. We creëren duidelijkheid over de plekken waar extra woningbouw mogelijk is. Hierbij kijken we naar beschikbare inbreidingslocaties binnen de vier kernen en potentiële uitbreidingslocaties. We dragen zorg voor gestroomlijnde processen. Om hier invulling aan te gegeven werken we aan een Omgevingsprogramma Woningbouw. Daarbij is kwaliteit belangrijker dan het aantal woningen om een passende woningvoorraad voor de verschillende doelgroepen te creëren. We zoeken naar geschikte locaties om flex woningen te realiseren.
2. Openbare ruimte
We gaan voor een schone, goed onderhouden en veilige openbare ruimte. Ook zorgen we dat water op de oppervlakte kan worden opgevangen en/of kan worden opgenomen. Waar mogelijk breken we niet-functionele bestrating op om dit anders in te vullen. Tot slot kijken we ook naar veilige en prettige ontsluitingen en routes voor voetgangers en fietsers. Zo wordt het nog aantrekkelijker om je binnen de gemeente actief te verplaatsen. Voor gemotoriseerd verkeer zoeken we een balans tussen parkeerruimte, een vlotte doorstroming en verkeersveiligheid, vooral in relatie tot de kwetsbare weggebruikers. Alles komt samen in onze openbare ruimte. Zo wordt het parkeren op de Klef in Ewijk effectiever én groener ingericht. Ook ondersteunen we onze inwoners bij het afkoppelen van regenwater op eigen terrein door een subsidie beschikbaar te stellen.
3. Veilig bereikbaar
De verkeersveiligheid verdient structurele aandacht, vooral voor de kwetsbare verkeersdeelnemers. De komende periode zetten we hierop in door een combinatie van infrastructurele aanpassingen en gedragsbeïnvloeding.
Bij de nieuwe woongebieden hebben we veel aandacht voor een goede en veilige aansluiting op de bestaande infrastructuur voor alle weggebruikers. Actieve verplaatsingen (fietsen/lopen) stimuleren we, bóven verplaatsingen per auto. We voorzien hierin door aanleg van korte, autovrije of –luwe routes. Het openbaar vervoer is vanuit de nieuwe woongebieden goed bereikbaar via loop- en/of fietsroutes. Zo is dit een aantrekkelijk(er) alternatief voor de auto en/of voor mensen die zich niet makkelijk zelfstandig kunnen verplaatsen. Een goede ontsluiting van de nieuw te bouwen woningen is van belang.
Woningbouw biedt kans om ook de omgeving weer naar huidige standaarden op te halen, en een veiligere aansluiting op het hogere wegennet te realiseren. Echter constateren we dat door de hoge bouwkosten, sterke stijging van de rente en de ambitie om in het kader van de woondeal 2.0 meer sociale woningbouw te realiseren, woningbouwprojecten onder druk staan. Zo ook in Winssen en Ewijk.
In Ewijk vraagt de woningbouw om een behoorlijke investering in de infrastructuur. Dit biedt een impuls voor de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de dorpskern Ewijk en zorgt voor een toekomstbestendige ontsluiting van het groeiende dorp. Tot slot houden we bij alle reconstructies en nieuwbouwwijken rekening met nieuwe ontwikkelingen en trends, zoals elektrisch laden, diversiteit aan weggebruikers en bredere voertuigen.
Zuinig op ons klimaat
Om te werken aan een fijne en gezonde leefomgeving en daarmee zuinig te zijn op ons milieu en klimaat gaan we in 2024 werken aan de volgende doelstellingen:
1. Klimaateffecten
Samen met de regiogemeenten willen we klimaatbestendig worden. Dit betekent dat wateroverlast en hittestress tot een minimum zijn beperkt en langdurige droogte niet leidt tot noemenswaardige problemen. Hiervoor stellen we samen regionale doelstellingen op en ontwikkelen we een website om inwoners te bereiken. Klimaatbestendigheid nemen we waar mogelijk mee in ons beleid en projecten zoals woningbouw en de herinrichting openbare ruimte. We zoeken hierbij altijd een balans tussen verschillende aspecten, omdat ruimte schaars is.
2. Energietransitie
We gaan door met het zetten van nieuwe stappen om de ambitie te realiseren om in 2040 een energieneutrale gemeente te zijn zoals we deden voor Zon & Wind. We gaan terugkijken welke thema’s van de Energievisie Energiek Beuningen verder zijn gebracht en welke nieuwe thema’s we toevoegen om de ambitie te halen. We willen meegaan met de ontwikkelingen in de maatschappij en het gebied van de energietransitie en kijken waar dat nuttig en mogelijk is nieuwe thema’s opnemen voor de nieuwe Energievisie. Het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie blijft hierin een essentieel onderdeel. Een belangrijk onderdeel voor de energietransitie is het verder uitwerken van de sporen van de Transitievisie Warmte (TVW). In 2024 is er duidelijkheid over de potentie van een warmtenet in de gemeente Beuningen. Ook de andere drie sporen van de TVW worden verder uitgewerkt.
3. Milieubeleid
Het milieuthema lucht krijgt veel aandacht. We werken hiervoor onder andere samen met Nijmegen. We zetten stappen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren en tegelijk pakken we andere thema’s op binnen het milieudomein. Dit zijn milieuthema’s die onderdeel zijn van de ambities van de Omgevingsvisie van Beuningen. Het gaat dan bijvoorbeeld om klimaatadaptatie, en het versterken van natuur en groen. Zo werken we aan een veilige, schone en gezonde leefomgeving.
4. Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen
Een duurzame leefomgeving is belangrijk en hangt samen met veel thema’s in de gemeente zoals milieu en woningbouw. Een eerste pilot hebben we daarvoor in het kader van de woningbouw in Winssen-Zuid gedaan door een duurzaamheidsvisie op te stellen. In samenwerking met de regio willen we de bouwsector en daarmee onze woningbouwplannen verduurzamen. Dit betekent dat we meer CO2-reductie willen behalen hierin en het gebruik van primaire grondstoffen verminderen en meer inzetten op hergebruik van grondstoffen. We proberen daarbij ook aandacht te besteden aan het duurzaam inrichten van de openbare delen van de leefomgeving.
5. Afval
De goede resultaten van de afvalinzameling willen we voortzetten door te blijven monitoren en evalueren. Daarbij gaat de speciale aandacht vooral uit naar de inzameling van luier- en incontinentiemateriaal, waarmee we in 2021 zijn gestart. Ook blijven we inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen, zodat de afkeur van ingezamelde grondstoffen wordt voorkomen en er geen kostbare grondstoffen verloren gaan. Daarnaast hebben we aandacht voor de uitdagingen waarvoor Dar staat als het gaat om de inzet van voldoende personeel om de inzameling te continueren.
Werken met Omgevingswet
De Omgevingswet vraagt om nieuwe werkroutines en nieuwe instrumenten zoals het DSO: Digitaal Stelsel Omgevingswet. Het is de verwachting dat per 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking treedt. De komende jaren is het belangrijk dat we gefaseerd toewerken naar een Omgevingsplan voor de gehele gemeente. Als gemeente hebben we nieuwe verantwoordelijkheden gekregen over voorheen rijksregels waar we mee moeten gaan werken in het Omgevingsplan. Daarnaast moet de winkel open blijven en blijven we initiatieven faciliteren via Omgevingsplanwijzigingen en Omgevingsplanactiviteiten(OPA’s) die een plek moeten krijgen in het omgevingsplan. In samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen werken we aan het stroomlijnen van de begeleiding van initiatieven zodat termijnen gehaald worden.