Algemene Openbare Orde en Veiligheid
Het Integraal Veiligheidsplan Tweestromenland 2023-2026 is vastgesteld. Hierin staan prioriteiten en strategische thema’s op het gebied van veiligheid voor deze gemeenten. De belangrijkste prioriteiten blijven ondermijning en zorg en veiligheid. Daarvan afgeleid is een Lokaal Beleidsplan Veiligheid Beuningen 2023-2026 door de raad vastgesteld.
Ondermijning
Ondermijning is een breed begrip waar zeer veel vormen van criminaliteit onder kunnen vallen. In het algemeen gaat het om niet-zichtbare criminaliteit waarbij er een (bedoeld of onbedoelde) samenwerking is tussen de onder- en bovenwereld. Drugscriminaliteit, mensenhandel, criminele motorclubs en zorgfraude ondermijnen het lokale gezag en verslechteren (het gevoel van) veiligheid en leefbaarheid. Ondermijning is dan ook een risico voor het lokale bestuur en de samenleving. Dit willen we aanpakken door:
- Bestuurlijke en organisatorische verankering van de aanpak: commitment om capaciteit, kennis en kunde en acties voor de komende jaren aan te houden.
- Opzetten informatie gestuurd werken
- Samenwerking met lokale en bovenlokale veiligheidspartners
- Samenwerking met maatschappelijke partners - bewoners en ondernemers, stimuleren/ondersteunen van bewustwording en weerbaarheid.
In de afgelopen jaren zijn wij al bezig geweest met de aanpak van ondermijning in aandachtsgebieden, vooral met integrale interventies op industrieterreinen en recreatiepark de Groene Heuvels. We hebben goede resultaten behaald, maar permanente controles en interventies blijven nodig. Daarnaast is in 2022 een integraal project buitengebied gestart dat het de inwoners van het buitengebied weerbaarder maakt om zo criminele activiteiten te weren. Dit project loopt door in 2024.
Gelet op de actuele ontwikkelingen blijft de komende jaren aandacht nodig voor het bestrijden van drugshandel en andere vormen van georganiseerde criminaliteit met een hoog maatschappelijk invloed. Daarbij is het nodig waakzaam te zijn voor misbruik van onze gemeentelijke producten en diensten. We moeten voorkomen dat georganiseerde misdaad de bovenwereld weet te vinden en dat wij via vergunningen, subsidies en grond- en vastgoedtransacties misstanden faciliteren zoals arbeidsuitbuiting (onderbetaalde buitenlandse werknemers), seksuele uitbuiting (gedwongen prostitutie), zorgfraude en/of criminele uitbuiting (mensen die bedreigd of afgeperst worden om criminele diensten te verlenen, zoals het faciliteren van hennepteelt en het meewerken aan witwasconstructies of gedwongen vastgoedtransacties).
Zorg en veiligheid
Het thema zorg en veiligheid is een veelomvattend thema, waar verschillende maatschappelijke onderwerpen onder vallen. Al deze onderwerpen hebben met elkaar gemeen dat ze niet alleen vanuit een veiligheidsdomein en strafrecht opgelost kunnen worden. Denk aan kwetsbare personen met verward gedrag, huiselijk geweld, ernstige woonoverlast, zorgmijders, uitbuiting van kwetsbare mensen, etc. Het gaat om ingewikkelde en ernstige problemen, waar veel verschillende zorg- en veiligheidspartners bij betrokken zijn. Vanuit de gemeente is het Sociaal Domein nauw betrokken bij casuïstiek waarin ook geregeld openbare orde en veiligheidsproblematiek aan de orde is. Goede en vroegtijdige afstemming met medewerkers veiligheid, politie en OM is in veel gevallen nodig. In het afgelopen jaar is de afstemming tussen deze twee terreinen goed doorontwikkeld. Dat geldt voor zowel de interne gemeentelijke organisatie als voor netwerkpartners. Net zoals in het veiligheidsplan Tweestromenland ligt de prioriteit in Beuningen op de preventie en aanpak van kwetsbare en verwarde personen.
Fysieke veiligheid
In samenwerking met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) bereiden wij ons voor op risico's, rampen en crises. De taken van de VRGZ zijn brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing (fysieke veiligheid). Speerpunten van de VRGZ zijn uitgewerkt bij paragraaf 'Verbonden Partijen'. Het is van belang om regionaal de onderlinge samenwerking te verstevigen en de afstemming met andere gemeenten te behouden. Daarnaast is in 2022 het project bij de VRGZ gestart om Bevolkingszorg toekomstbestendig te maken. De gemeente Beuningen heeft daar aan meegewerkt. Dit project is in 2023 afgerond en in 2024 is de start om het project te implementeren. Het doel is om regionaal een robuust Bevolkingszorg ingericht te hebben.
Handhaving Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
Handhaving van de APV gaat gepaard met preventie en repressie. Preventie waar kan en repressie wanneer nodig. Het doel is om hierin een goede balans te vinden, waarbij maatwerk wordt geleverd zodat er een veilige woon- en leefomgeving wordt gecreëerd.
Gemeentelijk Opvang Oekraïners (GOO)
De gemeente Beuningen biedt 230 opvangplekken aan Oekraïense vluchtelingen op terrein de Asdonck. Samen met locatiecoördinatoren, leveranciers en maatschappelijke organisaties werken we aan een veilige woon- en leefomgeving voor de bewoners. Daarbij zetten we in op zelfredzaamheid en het versterken van de maatschappelijke participatie van de vluchtelingen enerzijds en draagvlak in de samenleving anderzijds.